به گزارش «اخبار خودرو»،بررسیهای انجام شده از بازار خودرو طی دوهفته گذشته نشان میدهد که رفتار این بازار و نحوه قیمتگذاری خودرو تاحدودی مستقل شده و تاثیرات کمتری را از نوسانات بازار ارز و سکه میگیرد. از همینرو میتوان گفت که اعمال سیاستهای جدید در نحوه قیمتگذاری خودرو تا حدودی توانسته بر شیوه قیمتگذاری خودرو در بازار آزاد تاثیر مثبت بگذارد. به عبارت دیگر قیمتگذاری خودروسازان در حاشیه بازار سبب شده که روند افزایشی در بازار کنترل شود و در برخی از موارد شاهد کاهش قیمت برخی از خودروهای تولید داخل در بازار باشیم. بر همین اساس باید گفت با آغاز هفته جدید قیمت برخی خودروهای داخلی پرتقاضا در بازار با کاهش 500هزار تومانی همراه شده است. همچنین برخی دیگر از خودروها کاهش یکمیلیون تومانی را در بازار تجربه کردهاند.
قیمتگذاری خودرو موضوعی است که چند ماهی است بازار را متاثر کرده است. اما خودروسازان چند وقتی است که با اعمال سیاستهای جدید توانستهاند تا حدودی التهابات ناشی از عدم نظارت درست بر فعالیت دلالها در بازار آزاد را کاهش دهند. گروه صنعتی ایرانخودرو اولین خودروسازی است که با قیمتگذاری در حاشیه سود بازار توانسته قیمت محصولات خود را در بازار آزاد کاهش دهد. به عبارت دیگر این خودروساز در قدم اول قیمت محصولات خود را تا سقف 5 درصد کمتر از حاشیه سود بازار تعیین کرد تا زمینه کاهش قیمت در بازار را فراهم کند. همچنین در پیشفروشهای بعدی و طرحهای مشارکتی این شرکت، شاهد کاهش مجدد 5درصدی قیمتها بودیم که این اتفاق سبب شده در حال حاضر شیوه تعیین قیمت خودرو در بازار تغییر کند و روند کاهش قیمتها را شاهد باشیم. بررسیهای انجام شده درمورد بازار خودرو نشان میدهد که قیمت برخی از محصولات ایرانخودرو با کاهش یکمیلیون تومانی همراه شده است. به عنوان مثال پژو 405 اسالایکس و دنا پلاس خودروهایی هستند که بیشترین کاهش قیمت را تجربه کردهاند و با کاهش یکمیلیون تومانی، هر یک به ترتیب به قیمت 60میلیونتومان و 106میلیونتومان رسیدهاند. همچنین پژو 206 تیپ 5 نیز که یکی از خودروهای پرطرفدار در بازار بهشمار میرود، با کاهش 600 هزار تومانی به قیمت 71میلیون و 200 هزار تومان رسیده است. این در حالی است که برخی از محصولات پرطرفدار دیگر خودروساز بزرگ کشور یعنی گروه خودروسازی سایپا، روند کاهشی قیمتها را به خود ندیدهاند. برخی از کارشناسان علت این موضوع را بلاتکلیفی در وضعیت قیمت خودروها میدانند، زیرا باتوجهبه اینکه سایپا هنوز تصمیمی درخصوص اعلام قیمتهای جدید نگرفته است، فعالان بازار نیز نتوانستهاند قیمت خودرو در بازار را براساس قیمت مبنای کارخانه تعیین کنند. بر این اساس روز گذشته قیمت برخی از محصولات خانواده پراید با افزایش 300 تا 600هزار تومانی همراه بوده، بهعنوان مثال پراید 132 با افزایش 500 هزار تومانی به قیمت 36میلیون تومان رسیده است.
اما این روند کاهش قیمت تنها مختص خودروسازان دولتی نبوده و سایر محصولات خودروسازان خصوصی را نیز شامل میشود. بهعنوان مثال پیکاپ دو کابین آسنا که این روزها بسیار موردتوجه علاقهمندان به رشته ورزشی آفرود قرار گرفته، کاهش دو میلیون و 700 هزار تومانی را در بازار آزاد تجربه کرده است. بر همین اساس قیمت این خودرو حدود 254میلیون تومان در بازار تعیین میشود. همچنین بیوایدی اس6 نیز که یکی از کراساوورهای چینی قابل قبول در بازار است، با کاهش 3 میلیون تومانی به قیمت 210 میلیون تومان رسیده است. جک J4 نیز که یکی از محصولات تازهوارد چینی به بازار بهشمار میرود، این روزها با قیمتی حدود 98 تا 100میلیون تومان در بازار خرید و فروش میشود.
کد خبر: 223124
تاریخ انتشار: ۳ دی ۱۳۹۷ - ۰۹:۴۱
- خبرنگار: آرمین محسنی
- چاپ

قیمتگذاری خودرو موضوعی است که چند ماهی است بازار را متاثر کرده است. اما خودروسازان چند وقتی است که با اعمال سیاستهای جدید توانستهاند تا حدودی التهابات ناشی از عدم نظارت درست بر فعالیت دلالها در بازار آزاد را کاهش دهند.